Arkana kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc przeróżne obyczaje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które sztampowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w gruncie rzeczy dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści podkreślają, że jest apetyczna i sycąca.