mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, które proponuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów i spora porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie smaki

Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne potrawy włoskie

Pasty są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. włoski kucharz Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, minestrone i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film