Miody pitne

Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich posiłków.

Wino online)

Jakie wino serwować do przystawek?
Jeśli zaczynamy od przystawek, najporządniej postawić na lekkie, białe wino, jakie powinno być poprawnie schłodzone. Od tej zasady jest jednakże wyjątek: jeśli przystawki dosmaczone są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.

Wino białe

Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

bag in box

Z którym winem podawać dania rybne?
Stara norma mówi, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana albo z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.